LEKAR FÖR ALLA

33 Tips på roliga grenar till femkamp (lag) Varierande lagtävlingar för barn och vuxna

Här har jag samlat lekarna från alla kategorier som passar bra att utföra i lag. Lagtävlingar är perfekt att använda sig av när det kommer många gäster på t.ex. en fest. De passar också bra som lekar till midsommar, om ni är en skolklass, idrottslag eller vill anordna studentlekar/nollning.

De flesta lekarna fungerar lika bra att leka vare sig man känner varandra sedan innan eller aldrig tidigare träffats. Du kommer finna fartfyllda, knasiga stafetter blandat med samarbetslekar samt lekar av lite lugnare slag. Många av dessa lekar lämpar sig bäst som utomhuslekar eller inne i en idrottshall. Flera av dem går dock att utföra i ett rymligt vardagsrum också.

Lekarna går dessutom utmärkt att använda som femkampsgrenar för lag. Det är det perfekta upplägget om du vet att ni blir många deltagare eftersom väntetiden tenderar att bli alldeles för lång om alla ska delta i en individuell femkamp. Söker du grenar till en individuell femkamp så har jag samlat dessa här.

Fördela dina gäster så att ni blir minst tre lag (gärna fler om det går) och låt sedan lagen delta i en femkamp med 5 stycken olika lagtävlingar.

Hur fördelar man poäng i en lagtävling?

Det bästa (och roligaste) sättet tycker jag är när man fördelar poäng efter placeringen laget fick i tävlingen. Är det fem lag som deltar så får det vinnande laget 5 poäng, 2:an får 4 poäng osv.

Hur gör man leken roligare?

Tips 1: Om du arrangerar en fest (eller tillställning) och vill få lite extra fart på deltagarna så är ett åtråvärt pris för det vinnande laget ett hett tips. Du behöver inte slå på stort och köpa något dyrt, men jag tycker alltid att det har livat upp tävlingar ordentligt när det finns något som lagen verkligen får kämpa för. Välj ett pris som du tror kommer motivera just dina deltagare. Här har jag samlat på mig lite tips och idéer på olika priser och vinster.

Tips 2: Om möjlighet finns blir det roligast om alla lagen får tävla samtidigt. Det beror ju såklart på typ av lek, men det brukar vara mest nervkittlande när man hela tiden får se hur man ligger till jämfört de andra lagen.

Hur gör man lagtävlingar av mer klassiska femkampsgrenar?

Om du önskar ha de mer traditionella grenarna som t.ex. pilkastning och olika typer av kast med bollar och hästskor, men ändå vill ha folk i lag så är en lösning att en deltagare från varje lag får delta i varje gren. Detta förkortar dessutom tiden det tar att genomföra grenarna och alla får en chans att ivrigt heja på sitt lag.

En idé är att varje deltagare måste delta i minst en gren och att man får veta grenarna på förhand. Lagen får då en chans att försöka optimera sina chanser genom att välja rätt person till rätt gren.